Heeft u een vraag, wilt u een afspraak inplannen of wilt u teruggebeld worden, vul dan dit contactformulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Neem contact op

Heeft u schade te melden? Vul dan eenvoudig online het formulier in.

Meld schade

Tijdelijke verruiming vrijstelling schenkbelasting

 

Vanaf 1 oktober 2013 is de vrijstelling van de schenkbelasting voor een eigen woning tijdelijk verruimd:

  • De eenmalig verhoogde vrijstelling is verhoogd naar € 100.000. Deze vrijstelling was € 51.407 voor een schenking van een ouder aan een kind.
  • Het hoeft niet langer te gaan om een schenking van een ouder aan een kind.
  • De ontvanger hoeft niet meer tussen de 18 en 40 jaar te zijn.

Dit betekent dat iedereen van een familielid of van een derde een schenking mag ontvangen van maximaal € 100.000. Dit bedrag is belastingvrij. De ontvanger moet het geld wel gebruiken voor:

Wij gebruiken de term ‘eigen woning’ zoals die ook wordt gebruikt in de Wet inkomstenbelasting 2001. Een eigen woning is de woning waar de ontvanger van de schenking eigenaar van is en zijn hoofdverblijf heeft. Maar ook een woning in aanbouw of een woning die wordt verbouwd, is een eigen woning. De ontvanger moet dan wel uiterlijk in 2015 zelf in de woning gaan wonen, anders vervalt de vrijstelling.

Met ‘verwerven’ bedoelen wij dat de ontvanger van de schenking eigenaar wordt van de woning. Dat is zo als de ontvanger (een deel van) de woning koopt. Maar ook als de ontvanger (een deel van) de woning geschonken krijgt.

bron:  www.belastingdienst.nl